Ny septikpumpe og do-vedlikehold

ADVARSEL!

Dette innlegget inneholder mye drittprat! Sarte skjeler advares herved og bør vurdere å skippe det!

Septikktanken.

Septikktanken som ble montert inn for ett par år siden har hatt noen svakheter som vi har irritert oss over, og noen som har blitt preserende å få utbedret. I tillegg til septikktanken var det blitt åpenbart at doen også måtte gjøres noe med, det var ubehagelig lukt av noe jeg anntok var en dårlig joker ventil, og den gikk også tungt og dro dårlig ned, så i høst mannet jeg meg opp til drittjobben.

Septikk tank under ene køya på gjestelugar.

Tanken har en grunnleggende svakhet i og med at den har pumpe på toppen med dykkrør ned i tanken, og dette slutter 5 cm over bunnen. Når tanken da er vid og grunn så tømmer den ikke 25% av tanken, og det reduserer jo kapasiteten mye. I tillegg blir det mest vann som pumpes ut i og med at det setter seg i bunnen. Dette gjorde at det ble ett belegg i tanken som kortsluttet tankmåleren så den alltid viste full og vi dermed ikke hadde kontroll med fyllingsgraden. Når jeg også gjorde en tabbe med montering med luftingen som gjorde den ble blokkert, og tok hull mot bunnen i stedet mot toppen for innløpet fra do, så fikk vi problem med at blindpluggen jeg monterte i bunn uttaket ikke holdt tett når tanken ble full og vi fortsatte å trykke på med mere «dritt»

Etter noe grubling fikset jeg først luftingen slik at den går i jevn stigning fra tanken til luftventil. Dette hjalp på trykk problem, men ikke på de grunnleggende problemene ellers. Til slutt bestemte vi oss for å sette inn en ny pumpe hvor vi bruker det uttaket jeg hadde satt blindplugg i. Pumpen ble også vurdert i forhold til type, og vi fant ut at en membranpumpe er å foretrekke fremfor en impeller pumpe som står i. Membranpumpa pumper vann, luft og en blanding av begge og tåler å kjøre tørt. Vi har kvern på do så vi trenger ikke å ha kvern på pumpe.

Montering av pumpe ble gjort så høyt at vi kommer godt over vannlinja. Om det skulle skje noe der så er det en ekstra sikkerhet. For å kunne skru ut blindplugg og få montert inn slangestuss brukte jeg den nye pumpa og tømte tanken så godt det lot seg gjøre. Masse skylling og mere pumping før blindplugg ble montert ut og hull og gjenger skikkelig rengjort med rødsprit for å gi feste for sikafleksen som ble brukt til tettemasse på stussen. Den gamle pumpen ble koblet fra og slangen blindet.

Ny membranpumpe på plass.
Uttak med stussen på plass. Doble slangeklemmer så klart!

Resultatet ble svært bra! Tanken tømmes nesten helt, tankmåleren har fungert perfekt og vi har full kontroll på fyllingsgraden.

Toalettet

Toalettet var som nevnt også klart for en liten overhaling. Dette er ett Jabsco toalett med kvern som mange er kjent med. Vi hadde samme toalettet i forrige båt vi hadde og fikk samme symptomer vi hadde på dette, så jeg hadde en ide om hva som var problemet. Det sitter en enveis ventil i utløpet, joker ventilen. Når den blir stiv eller det bygger seg opp mye avleiringer på den så holder den ikke tett og da kommer det gass fra septikken. I tillegg hender det at ting som ikke skal i do legger seg på kniven slik et den får problem med tømming. Vi måtte strupe på ventilen for skyllevannet for at den ikke skulle fylle seg ved spyling.

Demontering viste seg at jeg var spot on med diagnosen. Det lå rester av en fille på kniven og jokerventilen var stiv av avleiring. En skikkelig rengjøring ble utført før jeg monterte alt sammen igjen. Det ble full klaff, lukten forsvant og spylingen fungerer som den skal.